به گزارش آهن یکی از دلایل عرضه محصولات فولادی در بورس کالا، حذف واسطه گری ها بود.
دولت با این اقدام در تلاش بود تا با شفاف سازی مسیر معاملات، دست دلالان را از بازار آهن و فولاد کوتاه کند.
اما بررسی خبرنگار ما نشان داد که نه تنها این اتفاق نیفتاده بلکه به گفته فعالان حوزه بورس، دلالان به شکل دیگری وارد بورس کالا شدهاند و محصولات مورد نیاز خود را از بورس کالا خریداری می کنند.
به گفته یکی از کارگزاری های بورس، در حال حاضر ورق فولادی عرضه شده در بورس کالا توسط دلالان خریداری می شود.
آیا امکان چنین چیزی وجود دارد؟ این همان سوالی بود که خبرنگار آهن نیوز از فعالان این حوزه پرسیده و پاسخی که دریافت کرده به شرح زیر است:
با توجه به اینکه برای ثبت سفارش ورق فولادی نیاز به مجوز هست شاهد این هستیم که خرید این محصول در ظاهر توسط افراد دارای مجوز انجام می شود اما در باطن این دلالان هستند که از آن بهره می برند.
برای ثبت سفارش ورق در بورس کالا، فرد سفارش دهنده علاوه بر کد بورسی باید یکی از این دو مجوز را داشته باشد:
۱: «پروانه ساخت اسکلت فلزی»
۲: «کارخانه تولید لوله و پروفیل».
همین شرایط سبب شده که شاهد «مجوز فروشی» باشیم.
کارخانه دار یا فردی که پروانه اسکلت فلزی دارد از بورس کالا ورق می خرد، آن مقداری را که نیاز دارد را برمی دارد و بقیه آن را در اختیار دلال قرار دهد.
البته یکی از دلایلی که منجر به این اقدام می شود، اعمال محدودیت از سوی بورس کالا در بخش ثبت سفارش است.
با توجه به اینکه کف ثبت سفارش برای ورق 60 تن است (این آمار مربوط به 26 دی است)، لذا کارشناسان می گویند اگر کارخانه دار بخواهد این مقدار را ثبت سفارش کند با مازاد نیاز رو به رو می شود لذا مجبور می شود که مازاد محصول را در اختیار واسطه گرها قرار دهد.
در چنین شرایطی کارخانه دار نقدینگی خود را حفظ کرده است (پول خرید ورق توسط واسطه گر تامین شده و کارخانه دار به صورت اعتباری با واسطه گر تسویه می کند)
از طرف دیگر واسطه گر، ورق خریداری شده از بورس کالا را در بازار با قیمتی متفاوت از قیمت بورس کالا می فروشد.
یکی از افرادی که خودش پروانه ساخت اسکلت فلزی را داشته هم این موضوع را تایید کرده است.
وی به خبرنگار آهن نیوز گفته است که ما مجوز خودمان را در اختیار واسطه ها قرار می دهیم؛ آنها با مجوز ما در بورس کالا ورق را خریداری می کنند؛ آن مقداری را که ما نیاز داریم در اختیارمان قرار می دهند و ما بقی را خودشان در بازار می فروشند.
انتهای پیام/
نظر شما