کد خبر 3048
۱۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۰

آیا زلزله ترکیه به تبریز می‌رسد؟

آیا زلزله ترکیه به تبریز می‌رسد؟

مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان شرقی با رد شایعه زلزله قریب‌الوقوع تبریز بر اثر تکان‌های زلزله گسل ترکیه و سوریه، گفت: به لحاظ علمی و عملی این گسل‌ها به هم ربطی ندارند و نمی‌توانند از یکدیگر تاثیر پذیرند.

به گزارش پایپاه خبری آهن‌نیوز به نقل از ایرنا، زلزله شدید در مرزهای ترکیه و سوریه که تاکنون موجب کشته شدن بیش از سه هزار نفر در ۲ کشور شده خطر وقوع زلزله را در افکار عمومی موجب شده که منشا این شایعات بیشتر اوقات فضای مجازی است ولی کارشناسان مربوطه به لحاظ علمی وقوع زلزله شدید در تبریز بر اثر فعال شدن گسل تبریز و تاثیرات زلزله ۷.۶ و ۷.۷ ریشتری ترکیه را رد می‌کنند.

گرچه تبریز بر روی گسل خطرناکی قرار گرفته و احتمال وقوع زلزله از سال‌های قبل تاکنون مطرح بوده ولی تاثیرات تکتونیکی گسل آناتولی بر روی گسل تبریز به علت فاصله ۶۰۰ کیلومتری از هم و غیرهمسان و غیرهمساز بودن آنها وقوع زلزله را به این علت غیرممکن می‌سازد.

در این رابطه رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی آذربایجان شرقی اظهار کرد: گسل‌های مربوط به ترکیه و سوریه که فعال شده گسل‌های غیرهمسان نیستند و بر این اساس توانستند همدیگر را فعال کنند.

حسن عباس نژاد گفت: زلزله اتفاق افتاده در خوی نیز زلزله اول موجب ایجاد زلزله دوم و فعال شدن گسل شد که البته در اثر حرکات گسل راست گرد به وقوع پیوسته است.

وی ادامه داد: گسل ترکیه و سوریه دارای حرکت چپ گرد بوده و فاصله آن با گسل‌های آذربایجان در تبریز ۶۰۰ کیلومتر است بنابراین فعال شدن گسل تبریز به این علت ممکن نیست و جای نگرانی برای مردم وجود ندارد.

وی یادآور شد: گسل‌ها اگر رفتارشان باهم همساز باشد قاعدتاً می‌تواند موجب زلزله‌هایی شود یعنی چیزی که در زلزله خوی اتفاق افتاد و زلزله اول موجب زلزله دوم شد و بر اثر متحرک شدن گسل و با آزاد شدن انرژی اتفاق افتاد، زلزله‌های خوی بر اثر فعال شدن گسل اول، دوم و سوم به این علت بوده و اینکه گسل‌های یاد شده از یک سامانه هستند.

عباس نژاد تاکید کرد: فعال شدن گسل ترکیه نمی‌تواند موجب فعال شدن گسل‌های منطقه آذربایجان در تبریز یعنی گسل شمال تبریز شود زیرا انتهای آن گسل به شمال آناتولی مربوط می‌شود اما زلزله‌هایی که در ترکیه اتفاق افتاد مربوط به شرق آناتولی است.

رئیس مرکز تحقیقات زلزله دانشگاه صنعتی سهند تبریز نیز گفت: زلزله ترکیه و سوریه مکانیسم زلزله‌شان کاملاً با گسل تبریز متفاوت است.

دکتر امامی اظهار کرد: در واقع گسل شرق آناتولی با مکانیسم گسل تبریز کاملاً متفاوت است و از یکدیگر متاثر نمی‌شوند.

وی ادامه داد: اما باید این واقعیت را قبول کنیم که تبریز در منطقه تکتونیکی قرار دارد و نمی‌توان از این واقعیت چشم‌پوشی کرد و نمی‌توان گفت در این منطقه هیچ وقت زلزله‌ای اتفاق نمی‌افتد، بالاخره محل سکونت ما روی صفحه‌ای از صفحات تکتونیکی قرار گرفته که در منطقه اوراسیا قرار دارد و همیشه در حال تنش است.

مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان شرقی نیز با رد شایعه زلزله قریب‌الوقوع تبریز بر اثر تکان‌های زلزله گسل ترکیه و سوریه، گفت: به لحاظ علمی و عملی این گسل‌ها به هم ربطی ندارند و نمی‌توانند از یکدیگر تاثیر پذیرند.

محمد هنربر ادامه داد: ولی به هر حال ما باید آماده زلزله‌های آینده در آذربایجان شرقی باشیم که زلزله مثل حادثه خبر نمی‌دهد.

وی هشدار داد: در تبریز ۲ هزار هکتار سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت حاشیه وجود دارد.

هنربر افزود: ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار بافت فرسوده و تاریخی نیز در کلانشهر تبریز وجود دارد که البته در قالب طرح بازآفرینی دولت توسط وزارت راه و شهرسازی و شهرداری با مسیرگشایی‌ها، طرح یاد شده برای کاستن از تهدیدات است که در دست اجرا می‌باشد.

وی همچنین از ایجاد ۱۱ اردوگاه اسکان اضطراری برای ۱۰ هزار نفر از زلزله‌زدگان خوی خبر داد و گفت: این اقدامات توسط جمعیت هلال احمر آذربایجان شرقی، دستگاه‌های دولتی و خیرین استان انجام شده است.

وی ادامه داد: تمام امکانات گرمایشی شامل چادر، پتو، وسایل گرمایشی، مواد غذایی و مایحتاج عمومی در اختیار زلزله‌زدگان خوی قرار گرفته است.

پایان پیام/ ف

کد خبر 3048

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =