به گزارش آهن نیوز به نقل از روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، مهندس غلامحسین قربان کریمی با بیان اینکه در سند چشمانداز ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد هدف گذاری شده است، گفت: تحقق این هدف مستلزم استخراج ۱۶۰ میلیون تن سنگ آهن در سال است و دستیابی به این هدف نیازمند افزایش تولید در معادن، بهرهبرداری از معادن جدید و همچنین انجام اکتشافات جدید جهت تامین پایدار سنگ آهن مصرفی در صنایع فولاد است.
قربان کریمی افزود: براساس پایش میدانی معادن بزرگ سنگ آهن در کشور، در حال حاضر ذخیره سنگ آهن کشور در حدود ۳.۵ میلیارد تن است و ۹۰ درصد این ذخایر از نوع منیتیت و مابقی ذخایر بهطور عمده هماتیت و به ندرت سایر اکسیدهای آهن است.
وی با بیان اینکه از ذخایر هماتیتی بزرگ دنیا بهعنوان تشکیلات آهن نواری نام برده میشود، تصریح کرد: این ماده معدنی مربوط به سپرهای قدیمی و دوران پالئوپروتروزوئیک است و با توجه به فقدان سنگهای مذکور در ایران، میتوان نتیجهگیری کرد ذخایر اقتصادی مهم از تشکیلات آهن نواری (شامل افقهای هماتیت) مشابه آنچه در اوایل پروتروزوئیک در سپرهای قدیمی قابل مشاهده است، در ایران وجود ندارد و کانسارهای اولیه هماتیت در ایران گسترش محدودی دارند.
وی افزود: از جمله ذخایر هماتیتی در کشور میتوان به ذخایر استانهای جنوبی بهویژه استان هرمزگان مانند معدن آک کهور، رضوان و تنگهزاغ اشاره کرد.
معاون مدیرکل دفتر فرآوری و کانهآرایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، مجموع ذخایر شناخته شده این معادن تاکنون را کمتر از ۲۰۰ میلیون تن عنوان کرد و گفت: به جز ذخایر بسیار کوچک هماتیت اولیه، این کانی اغلب حاصل دگرسانی کانسارهای اولیه مگنتیت است و بخش عمده باطلههای معادن و کارخانههای کنسانتره سنگ آهن را هماتیت تشکیل میدهد و این باطلهها میتواند به عنوان منبع قابل توجهی از هماتیت در نظر گرفته شود.
قربان کریمی، مساله فرآوری را از موانع اصلی بهرهبرداری و تولید محصول قابل فروش از ذخایر هماتیتی عنوان کرد و افزود: پرعیارسازی این ذخایر با چالش همراه است و راندمان عملیات روشهای ثقلی و مغناطیسی شدت بالا، در بهترین حالت کمتر از ۳۰ درصد است.
وی خاطر نشان کرد: این فرآیند نیازمند تحقیقات و بررسی به لحاظ خواصسنجی و کانیشناسی فرآیند و بکارگیری روشهای نوین و بهینهسازی شده فرآوری دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تحقیقات بر روی روشهای مختلف در داخل کشور و سایر کشورها در دست اقدام است، گفت: یکی از شاخصترین این روشها، استفاده از روشهای حرارتی جهت تبدیل هماتیت به منیتیت و سپس استفاده از روشهای جدایش مغناطیسی برای پرعیارسازی این ذخایر است.
قربان کریمی ادامه داد: در این روش کنترل شرایط برای پایین نگه داشتن هزینههای عملیاتی و قیمت تمام شده حائز اهمیت است و از آنجاییکه جهت راندمان مناسب واحدهای گندلهسازی بهتر است بخشی از خوراک ورودی هماتیت باشد، لذا تا جاییکه امکانپذیر است باید از روشهای پرعیارسازی مناسب برای تولید کنسانتره هماتیتی استفاده شود.
معاون مدیرکل دفتر فرآوری و کانهآرایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور تصریح کرد: با رفع چالشهای فرآوری، امکان بهرهبرداری و اکتشاف ذخایر هماتیتی ایران از دیدگاه اشتغالزایی در قالب بنگاههای کوچک و متوسط میتواند مدنظر قرار گیرد که تاثیر مهمی در توسعه اقتصادی و صنعتی مناطق مختلف کشور خواهد داشت.
انتهای پیام
نظر شما