پایان انتخابات تا تنفیذ، تحلیف،معرفی کابینه، رای اعتماد و آغاز به کار دولت جدید، اگرچه کوتاه اما فرصت مغتنمی برای انتقال دقیق دولت است.رئیس قوه قضاییه چندی قبل در مصاحبه ای گفته بود اگر دو کلمه «دولت قبل» را از برخی بگیرند، دیگر حرفی برای گفتن ندارند.در مناظرات هم با کلیدواژه «دولت سوم روحانی» برای پزشکیان، همه حملات متوجه «دولت قبل» بود. اگرچه پزشکیان هرگز خود را تداوم دولت روحانی ندانست.کیهان دولت سیزدهم را «اسب زین شده»ای دانسته که زیر پای رئیس جمهور جدید قرار می گیرد. اگرچه یک ضرب المثل ایرانی میگوید: «دندان اسب پیشکش را نمیشمارند» اما من به ظریف رئیس شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم پیشنهاد میکنم این بار حتماً «دندانهای اسب پیشکش زین شده» را بشمارند.تردیدی نیست که شهید رئیسی تلاشهای زیادی برای حل مشکلات و اعتلای کشور انجام داد و کامیابیها و ناکامیهایی داشت. بهتر آن است که هیئتی از معتمدین و افراد مرضیالطرفین با نظارت نمایندگانی ازسوی مجلس و قوه قضاییه این کامیابیها و ناکامیها را ثبت کنند و به طور شفاف منتشر کنند تا کلیدواژه «دولت قبل» از دولت مستقر گرفته شود. حتی معتقدم بهتر است از این فرصت برای شمردن دندانهای اسبی که روحانی به شهید رئیسی پیشکش کرد -و بسیار مورد مناقشه است- نیز استفاده کنند. پیشنهاد میکنم موارد زیر شفاف شود:
۱- تمام شاخصهای اقتصادی؛تورم، نقدینگی، نرخ بیکاری، تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی، رشد نقدینگی، موجودی خزانه، ذخایر ارزی، بدهی دولت، ذخایر کالاهای اساسی و دارو و... در ابتدا و انتهای دولت سیزدهم ثبت شود. حتی ادعاهایی که توسط برخی مطرح شده راستی آزمایی شود؛ از جمله در اردیبهشت امسال همتی رئیس کل اسبق بانک مرکزی مدعی شده است که در دوسال و نیم عمر دولت سیزدهم ۶۰۰ هزار میلیارد تومان -یعنی بیشتر از چاپ اسکناس از دوران هخامنشی - پول چاپ شده که عامل عمده تورم و افزایش قیمت ارز بوده است. آیا این ادعا درست است؟
۲ -نرخ دلار، سکه، مسکن، خودرو و نیز قیمت کالاهای اساسی مورد نیاز مردم نظیر گوشت، برنج، تخم مرغ، روغن، لبنیات، شکر و... در ابتدا و انتهای دولت سیزدهم ثبت شود.
۳- وضعیت پروژههای نیمه تمام، آغاز شده ،افتتاح شده و در آستانه افتتاح ،همچنین مراکز تعطیل و احیاشده در ابتدا و انتهای دولت سیزدهم کاملاً شفاف شود.
۴ - اقدامات زیربنایی و ساختاری دولت سیزدهم برای ایجاد تحول در نظام پولی، مالی، بانکی ،اداری،گمرکی و... و میزان پیشرفت آن ها را ثبت کنید.
۵- میزان دقیق سرمایهگذاری خارجی و کشورهای سرمایه گذاری کننده در سه دولت و پروژههایی که با این سرمایهگذاری آغاز شده و میزان پیشرفت آن ها ثبت شود.
۶-وضعیت هلدینگها و شرکتهای بزرگ دولتی به ویژه ؛هلدینگ شستا وابسته به تامین اجتماعی، شرکتهای دولتی وابسته به ایران خودرو ، سایپا،فولاد ،پتروشیمی، نفت ،صمت و سایر وزارتخانه ها و حتی نهادهای حاکمیتی و صندوقهای بیمه و... در ابتدا و انتهای دولت سیزدهم نیز میتواند در ارزیابی تحولات گذشته و آینده بسیار موثر باشد.
۷- وضعیت موجود امکانات زیربنایی؛ آب ،برق و گاز و ناترازی های آن به طور شفاف ثبت شود و به ویژه میزان سرمایهگذاری در هر یک از این بخشها در دولتهای روحانی و شهید رئیسی ثبت گردد تا دراین موارد هم وضعیت سه دولت روشن و شفاف باشد.
در بررسی کامیابی ها و ناکامی های سه دولت اخیر، موضوعات مهم مورد مناقشه ؛تحریم، برجام و FATF است. اما ازآن جا که در هر سه مورد علاوه برنقش دولتها نقش عوامل خارج از دولت هم بسیار موثر بوده و در ایام مناظره و روزهای اخیر درباره این دو مورد اظهاراتی مطرح شده است لذا در فرصت دیگری درباره آن سخن خواهم گفت.البته موارد دیگری هم برای شفاف سازی در آغاز دولت چهاردهم وجود دارد که از حوصله این مقال خارج است.می دانم که زمان برای این کار مهم کافی نیست ولی اگر این کار -یک بار برای همیشه- انجام شود و چند ماه هم طول بکشد یکی از مهم ترین مشکلات کشور یعنی مناقشه های لاینحل حل می شود و رویه تحویل مستند دولت درآینده به یک روال قطعی و رسمی تبدیل شده و به مناقشه بین «دولت مستقر» و «دولت قبل» خاتمه می دهد. رئیس جمهور پزشکیان هم کلید حل مشکلات جامعه را پایان مناقشات و اختلافات داخلی و کمک همه به پیشرفت کشور می داند. انتظار میرود با شمردن دقیق «دندانهای اسب پیشکش زین شده» دولت سیزدهم به دولت چهاردهم و انتشار آن برای اطلاع مردم و راستی آزمایی همه ادعاها ،واژه «دولت قبل» از ادبیات «دولت جدید» حذف شود و اهالی سیاست و دولتمردان درباره امروز و رو به فردا سخن بگویند نه درباره دیروز!
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/z
نظر شما