به گزارش خبرنگار پایگاه خبری آهننیوز؛ با تغییر دولت بسیاری انتظار دارند، دولت جدید تغییرات گسترده و مثبتی را در حوزه خصوصیسازی ایجاد کند. در همین زمینه "آرمان خالقی" عضو هیئت مدیره خانه صنعت و معدن و تجارت ایران به بیان نظرات خود پرداخت.
* نامزدهای انتخاباتی در نشستهای مختلف به موضوع خصوصیسازی اشاره داشتند و برخی نیز اعتقاد دارند که دولتها باید از بنگاهداری خارج شوند. به نظر شما این نظرات تا چه اندازه محقق شدنی است و با وجود شرکتهای شبه دولتی این توان برای دولت آینده وجود دارد که بخش خصوصی به شکل واقعی بتواند نقشآفرینی کند؟
به نظر میرسد بحثهای انتخاباتی هنوز گرم نشده و نامزدها به مسائل مختلف ورود نکردهاند و بعضاً در نشستهای اختصاصی صحبتهای ضمنی مطرح می شود اما به صراحت درباره خصوصیسازی سخنان کارشناسی مطرح نشده است.
درباره این سوالی که پرسیده شد، به نظر می رسد نامزدهای انتخاباتی با تمرکز بر این مساله باید بگویند تا چه میزان به موضوع خصوصیسازی اعتقاد دارند و در کدام مساله کارها به درستی انجام شده است. باید کارشناسی کنند که اصلاً واگذاریها به شبه دولتیها درست است یا نادرست؟ اگر پاسخ این سوال خیر است و به مجموعههای شبه دولتی اعتقادی ندارند، راهکارشان برای حل این مساله چیست؟.
امروز یکی از مسائل مهم در حوزه خصوصی سازی این است که دولتها برای تبرئه از مساله بنگاهداری، راه حل دیگری را پیش گرفتهاند و شرکتهای نیمه دولتی را نهایتاً با تغییر نام تاسیس می کنند و همان روند سابق را پیش می گیرند با این تفاوت که دیوان محاسبات کل کشور و نهادهای نظارتی دیگر نمی توانند به صورت مستقیم به این شرکت ها ورود کنند. بنابراین رئیس جمهور دولت چهاردهم باید شرکتهای نیمه دولتی را از اختیار دولت خارج کند.
اگر دولتی که سر کار میآید بخواهد در مورد خصوصیسازی به این نقطه برسد که دولت باید در اقتصاد خرد هم دخالت کند همین ریلگذاری سابق را پیش گرفته است و بر خلاف سیاست کلان کشور و اصل ۴۴ قانون اساسی و حتی بر خلاف نظر مقام معظم رهبری حرکت کرده است. بنابراین دولت باید با تغییر نگاه از بنگاهداری به نظارت مستقیم و تسهیلگری به این موضوع ورود کند.
این شرکتها باید تحت نظارت مستقیم دولت و با حفظ زنجیره ارزش به عنوان یک شرکت بورسی فعالیت کند. حتی دولت میتواند یک مجموعه را راهاندازی کند و در اختیار بخش خصوصی قرار دهد. این نیز منطقی است اما متاسفانه امروز بدین شکل شده که شرکتها را زیانده میکنند و یقیناً هیچگاه فردی حاضر نخواهد شد این مجموعه را با این ضرر و زیانها اداره کند.
مولدسازی که امروز به عنوان یک موضوع کارشناسی شده مطرح می شود دقیقاً یعنی خصوصی سازی اما طوری این موضوع را دوستان منتفع از آن مطرح کردهاند که گویا خصوصیسازی عامل این شکستهای اقتصادی است، در صورتیکه بهرهوری از امول دولت تنها با بخش خصوصی انجام خواهد گرفت.
امروز یک تجربه جهانی وجود دارد که شرکتهای دولتی به صورت "پیمان مدیریت" اداره می شوند بدین گونه که مثلا ۳۰ درصد سود حاصل از فروش و درآمد شرکت در اختیار مدیر قرار می گیرد و این انگیزه را برای افراد خبره و مدیر بوجود می آورد و در نهایت سودش در اختیار هر دو طرف قرار می گیرد.
انتهای پیام/ م
نظر شما